Connect with us

男士通信

【夜遊人隨筆】香港夜總會你去過未?

Article

【夜遊人隨筆】香港夜總會你去過未?

【夜遊人隨筆】香港夜總會你去過未?

【男士溫提:注意,《夜遊人隨筆》專欄,乃專欄作家以個人經驗及見解,分享昔日香港夜場文化的點滴,並非現有色情行業的廣告宣傳,僅作為本土另類學術文化紀錄及交流,好讓大家瞭解早已失傳、但曾非常輝煌的香港夜總會文化。簡單嚟講,AV seed、援交資料、ig女友情報等等,全部唔會有。】

以下內容,並不適合未成年的小朋友觀看。


大富豪是國際知名夜總會,不少電影都會在此取景,如美國隊長Chris Evans擔正主角的電影《Push》。

大富豪是國際知名夜總會,不少電影都會在此取景,如美國隊長Chris Evans擔正主角的電影《Push》。

香港夜總會行業式微,已經唔係呢一兩年既事,如今留返落黎既只剩低一D旺角級數既中、小型場,又或者一D以私竇形式經營既夜場,呢一代人真係再無乜機會可以感受乜野叫『銷金窩』,當然,你都可以話,返大陸咪有囉!仲有「花街選秀」添!但係始終,大陸點玩都好,其模式都係抄自香港既日式夜總會,而且,好多香港人既心態都係,始終俾得起一萬幾千以上玩一晚,打死都希望係「陀地」而唔係「北姑」,而且無論大陸攪成點都好,始終佢地既服務、招呼水平,係永遠及唔上香港水準。

可惜,尖東大場如今已經執得七七八八,即使你有錢都好,如果唔識人上私竇,你基本上再無辦法去感受香港以前果種夜場生活,而且私竇規模始終有限,氣派上同大場係完全兩回事。因此呢個專欄就應運而生,同大家分享下呢段已經逐漸被人遺忘既夜場歲月。

聽聞大富豪內部的確非常豪,惟已結業多年,留下的圖片亦不是很多,電影倒是不少。(圖為《Push》)

聽聞大富豪內部的確非常豪,惟已結業多年,留下的圖片亦不是很多,電影倒是不少。(圖為《Push》)

夜總會 到底點玩?大富豪算唔算尖東三大夜場?

97前既歲月可以講係夜場最風光既年代,當年鄧伯伯最出名既一句「馬照跑,舞照跳」,「跳舞」講緊既,就係夜總會,點解去夜總會會叫「跳舞」?因為日式夜總會前身係「舞廳」,當時d場個個坐大廳,而且真係有個舞池俾你同d小姐跳老舞,其實正式既日式夜總會人客都係坐大廳既,但聰明既香港人好快就諗同日式夜總會同卡拉OK結合經營,除左有間房可以俾大家同小姐唱下歌仔外,最重要係關埋門玩乜都得,而玩乜野就大家心照啦!於是,漸漸地,根本就唔會有人去夜總會真係跳舞,但業界仍然會去夜總會耍樂為「跳舞」稱呼之~

而跳舞,又會有分「茶舞」及「晚舞」兩種。唔講唔知,其實夜總會係早上十一點已經開始營業,返早段11:00至20:00稱之為「茶舞」,之後時間稱之為「晚舞」,兩個時段收費係唔一樣既,此乃後話。講返最興往時期,尖東既大場,真係多到數不勝數,除左人人都識就算未去過都知道既大富豪、中國城外,仲有同佢兩間齊名既大都會,合稱「尖東三大夜場」,仲有其他大場都好出名,包括有新花都、大皇宮、富都、富城、中國宮殿……每個場都各有特式,大家有無去過呢?下次繼續分享~

作者/蕉神
IT人,作家,Game友,飛車手,網台主持,旅行家,酒鬼,宅男,週身刀無張利,遊走於物慾的矛盾之間,總能保持一顆赤子之心看天下。
Click to comment

發表迴響

More in Article

Latest…

Tag

To Top
%d 位部落客按了讚: