Connect with us

男士通信

【男士髮型】All Back非油頭!介紹3種常見All Back

Article

【男士髮型】All Back非油頭!介紹3種常見All Back

【男士髮型】All Back非油頭!介紹3種常見All Back

我地而家成日聽到「油頭」呢個Term ,入到髮型屋個個都話要「剪油頭」,但其實油頭只不過係形容一些色澤較亮麗,Shiny 既髮型,睇落油油地,並唔係一個髮型既名稱。

All Back 是甚麼?

油頭只係形容Shiny 既髮型或All Back ,但因為而家潮流興起、再加傳媒既渲染,令好多人都誤會 All Back=油頭 。簡單來說, 絕大部份稱作油頭的髮型都是All Back 的髮型, 但All Back 髮型並唔一定「油」。而正式黎講油頭並不屬於一個All Back 既種類。如果真係細分All Back種類 ,筆者挑選左三種較常見既All Back 介紹比大家。

Slick Back-美國早期的男士髮型

Slick Back 指一些很貼服、長度較長既All back ,色澤方面啞色或油油地既Slick Back 都有不同的味道。Slick Back 既興起來自於世界大戰個時,軍人既髮型要整齊、整潔,所以除左平頭裝,Slick Back就係軍人既另外選擇,整齊得黎又有造型。演譯得最好既明星莫過於Brad Pitt 係電影《Fury》髮型,或近來《怪獸與牠們的產地》奸角 Colin Farrell 既髮型也是Slick Back 既好示範,入去睇《怪》既朋友可以留意下差唔多所有人既髮型都係Slick Back ,去演譯早期美國既男士髮型潮流。

allback_03

《怪獸與牠們的產地》奸角 Colin Farrell 是 Side Back 好示範。

allback_11

看電影《Fury》當然要留意Brad Pitt的打扮及髮型。

allback_09

Quiff-外國明星最愛

Quiff 係一些較高身、蓬鬆、彎彎地既All Back ,所需既支撐度需較高,在外國較為常見。大部分既Quiff 所需頭髮長度都不需太長,前陰Fringe 位店到眉基本上都整到。而演譯得最好既莫過於Justin Bieber 同Zayn Malik 呢兩位較年輕的明星。

allback_10 allback_05 allback_04

Pompadour-碧咸玩起

最常見既All Back ,將全部頭髮梳到向後但不像Slick Back 那般貼服,頭髮前面部份也要保留一些Volume ,唔係好明?男神碧咸頭就係最好既示範。

allback_08 allback_02

男士 All Back 髮型輔助字眼

除左Pompadour、slick back  呢類字眼外,筆者教大家一些輔助字眼,方便你們容易搜尋自己想要的髮型。

Messy 凌亂(例:Messy Pompadour)

Messy 凌亂(例:Messy Pompadour)

Side-Parted 分界(例: Side-Parted Pompadour)

Side-Parted 分界(例:Side-Parted Pompadour)

Shiny/Classic 搜尋呢兩個字眼都會出到一些令身(油頭) 的髮型( 例: Classic Slick Back)

Shiny/Classic 搜尋呢兩個字眼都會出到一些令身(油頭) 的髮型( 例:Classic Slick Back)

最後,也有很多外國YouTuber都會有這些髮型的教學,這幾段是筆者最喜歡的:

Pompadour

Quiff

Slick Back

 

作者/Joy Yu
SWAG HAIR 主理人,熱愛研究頭髮造型、髮型,只要關頭髮事,同你傾足一日都得
fb:www.facebook.com/joyyujoyyu
Swag Hair:https://www.facebook.com/Swaghair0119
Click to comment

發表迴響

More in Article

Latest…

Tag

To Top
%d 位部落客按了讚: